Има някои неща, които могат да се купят само с пари,

...
Има някои неща, които могат да се купят само с пари,
Коментари Харесай

Вижте 14-те най-богати мъже в света

Има някои неща, които могат да се купят единствено с пари, като участие в Клуба на $100 милиарда – елитната класа милиардери, които имат 12-цифрено положение. 

Тази година в нея се класираха рекордния брой от 14 души от цялостен ​​свят. Миналата година те са били единствено шестима, отбелязва Fobres. Много от топ милиардерите имат пари в резултат на свои софтуерни компании, написа Dariknews.

Милиардерите по в света са със 120% по-богати, в сравнение с са били преди десетилетие.

Коя е милионерката, която раздаде 25 милиона евро

Но тези 14, чието благосъстояние е повишено с 255% през същия интервал, са се справили доста по-добре от междинния милиардер. Тяхното чисто благосъстояние надалеч изпреварва инфлацията и по-широкия фондов пазар. Най-богатите хора на света  " костват " общо 2 трилиона $, което значи, че единствено 0,5% от 2781 милиардери в света имат 14% от цялото благосъстояние на милиардерите.

Неотдавна 100 000 000 000 долара изглеждаха недостижими даже за милиардерите. През 1987 година, когато Forbes разгласява първата си световна ранглиста на благосъстоянието, там има единствено двама души - японски магнати, притежаващи над 10 милиарда $ (около 27 милиарда $ в днешни пари).

Ето класацията на най-богатите от " най-бедния " до най-богатия

Карлос Слим Елу

Нетно положение: $102 милиарда |  Източник на благосъстояние: Телеком |  Гражданство: Мексико
   Карлос Слим Елу

Слим е класиран като най-богатият човек в света от 2010 година до 2013 година със положение от 74 милиарда $ в своя пик. Въпреки че в този момент пред него има 13 други милиардери, той към момента е по-богат от всеки път с помощта на скока на мексиканското песо и 60% скок в цената на акциите на неговия промишлен конгломерат Grupo Carso.

Светът е напът да има първия трилионер

Амансио Ортега

Нетно положение: $103 милиарда |  Източник на благосъстояние: Zara |  Гражданство: Испания
   Амансио Ортега

Състоянието на Ортега е набъбнало с 26 милиарда $ от предходната година, повишавайки чистата му стойност до 12-цифрено число на фона на скока от 43% на акциите на неговия търговец на облекла Inditex, който ръководи веригата за бърза мода Zara. Портфолиото от недвижими парцели на Ortega, което включва логистични, жилищни и офис парцели най-вече в Европа и Северна Америка, в този момент коства 20 милиарда $ и се отдава чартърен на наематели, в това число Apple, Amazon и Walmart.

Как e забогатяло новото потомство от милиардери

Майкъл Блумбърг

Нетно положение: $106 милиарда |  Източник на благосъстояние: Bloomberg LP |  Гражданство: Съединени американски щати
   Майкъл Блумбърг

Блумбърг беше три мандата кмет на Ню Йорк. Той прави и дълготрайни проекти за парите си. Миналия април 82-годишният съосновател на финансовия софтуерен и медиен гигант Bloomberg обществено се ангажира да подари своя дял от 88% на Bloomberg Philanthropies, която финансира дела като предварителна защита на изменението на климата и публично здраве след гибелта си, в случай че не и по-рано.

Сергей Брин

Нетно положение: $110 милиарда | Източник на благосъстояние: Гугъл | Гражданство: Съединени американски щати
   Сергей Брин

Лари Пейдж

Нетно положение: $114 милиарда |  Източник на благосъстояние: Гугъл |  Гражданство: Съединени американски щати
 
Съоснователите на Гугъл от четири години са отстранени от ежедневните интервенции, само че остават най-големите самостоятелни акционери в софтуерния колос.  Пейдж съвсем се е скрил от общественото пространство, прекарвайки времето си на петте си частни острова, в това число един във Фиджи и различен в Пуерто Рико. Брин пък излезе от полупенсиониране, с цел да показа промени в моделите на чат ботове за изкуствен интелект на Гугъл предходната година и беше посочен като „ главен участник “, когато Gemini беше пуснат през декември.

Мукеш Амбани
   Анант Амбани  
Нетно положение: $116 милиарда |  Източник на благосъстояние: Диверсифициран |  Гражданство: Индия
Амбани стана първият азиатски член на Клуба на $100 милиарда тази година, с помощта на процъфтяващите акции на неговия конгломерат Reliance Industries.  През март той беше хазаин на звездна тридневна церемония, с цел да отпразнува идната женитба на най-малкия си наследник Анант през юли. Риана изнесе частен концерт пред 1600 посетители, в това число Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и Иванка Тръмп. Reliance Industries на Амбани има Network18, която е лицензополучател на Forbes Media.

Стив Балмър

Нетно положение: $121 милиарда |  Източник на благосъстояние: Microsoft |  Гражданство: Съединени американски щати
   Стив Балмър

Собственикът на Лос Анджелис Клипърс ще реалокира своя тим – петият най-ценен в НБА, на нов стадион това лято: (частно финансиран) Intuit Dome за 2 милиарда $, покрай летище LAX в Ел Ей. Състоянието на Балмър набъбна с 40 милиарда $ от предходната година, което се дължи частично на по-високата стойност на Клипърс, само че най-много с помощта на скок в акциите на Microsoft.

Бил Гейтс

Нетно положение: $128 милиарда |  Източник на благосъстояние: Microsoft |  Гражданство: Съединени американски щати
   Бил Гейтс  
Въпреки че е най-богат от всеки път до в този момент, Бил Гейтс се класира най-ниско от 1992 година насам поради мощната конкуренция на върха, скъпия си бракоразвод през 2021 година и 59-те милиарда $, които е раздал за щедрост. Съоснователят на Microsoft беше най-богатият човек в света за 18 от 23-те години от 1995 до 2017 година
Уорън Бъфет

Нетно положение: $133 милиарда |  Източник на благосъстояние: Berkshire Hathaway |  Гражданство: Съединени американски щати
   Богаташ ще обядва с Уорън Бъфет против рекордните 3,4 млн. $

Бъфет, чийто дълготраен бизнес сътрудник Чарли Мънгер умря на 99 години през ноември, се оказа в рядка омраза през миналата година, спорейки с сътрудника си милиардер Джими Хаслам за цената на придобиването от Berkshire Hathaway на веригата за прекъсване на камиони на Haslam, Pilot Travel Centers. Страните се споразумяха през януари и Berkshire купи последните 20% от Pilot за 2,6 милиарда $. Акциите на Berkshire са на рекордно високо равнище, с 30% повече от предходната година.

Лари Елисън

Нетно положение: $141 милиарда |  Източник на благосъстояние: Oracle |  Гражданство: Съединени американски щати
   Лари Елисън

Десетилетие откакто се отдръпна като основен изпълнителен шеф на Oracle, Елисън към момента е ръководител, механически шеф и най-големият акционер със своите 40% от компанията. Акциите на Oracle се покачиха с 34% и отхвърлиха над 1 милиард $ (преди данъци) дивиденти на Елисън през последните 12 месеца, което му оказа помощ да стане по-богат с 34 милиарда $. Другите му инициативи не вървят толкоз добре: делът му в X коства по-малко от една трета от 1 милиард $, които е платил за него, а Project Ronin, започващ програмен продукт за рак, който той съоснова през 2018 година, е на път да затвори.
 
Марк Зукърбърг

Нетно положение: $177 милиарда | Източник на благосъстояние: Фейсбук | Гражданство: Съединени американски щати
   Марк Зукърбърг

След като акциите на колоса Мета се сринаха със 75% от пика си през 2021 година, Зукърбърг уволни съвсем една четвърт от личния състав си, като в същото време резервира големи залози върху ИИ и метавселената. Акциите съвсем се утроиха през последната година, правейки Зук, на 39 години, най-богатият, който в миналото е бил.

Джеф Безос

Нетно положение: $194 милиарда |  Източник на благосъстояние: Amazon |  Гражданство: Съединени американски щати
   Джеф и Маккензи Безос

Основателят на Amazon завоюва злато тази година както във връзка с благосъстоянието, по този начин и във връзка с слънцето. Той е с 80 милиарда $ по-богат, с помощта на скока от 93% в акциите на неговия левиатан за електронна търговия. Междувременно той похарчи 150 милиона $ за закупуване на жилища на острова на „ бункера на милиардерите “ в Маями като част от преместването си в слънчева, удобна за налозите Флорида след три десетилетия в дребен Сиатъл.

Илон Мъск

Нетно положение: $195 милиарда |  Източник на благосъстояние: Tesla, SpaceX |  Гражданство: Съединени американски щати
   Илон Мъск

Мъск е надалеч от ноември 2021 година, когато стана първият човек със положение от 300 милиарда $. Оттогава той печели и губи купата „ най-богатият в света “ няколко пъти, защото смелите му
залози или се оправдават (оценката на SpaceX скочи с 80% до 180 милиарда долара), или се провалят (X коства към 70% по-малко в сравнение с когато го купи през октомври 2022 година, а акциите на Tesla се намалиха с 57% от края на 2021 г.). 

През януари арбитър от Делауеър анулира присъдените му през 2018 година варианти за акции на Tesla, които през днешния ден костват 46 милиарда $.  Forbes понижи акциите с 50% в очакване на обжалването на Мъск.

Бернар Арно

Нетно положение: $233 милиарда |  Източник на благосъстояние: LVMH |  Гражданство: Франция
   бернар арно  
Той е най-богатият човек в света за втора поредна година. Богатството на Арно набъбна с 10% през 2023 година с помощта на още една рекордна година за неговия първокласен конгломерат LVMH, който има Louis Vuitton, Christian Dior и Sephora. Миналата година стилният колос разгласи 16,5 милиарда $ чиста облага при 94 милиарда $ доходи. Арно циментира своя проект за заместничество, с цел да резервира фамилния надзор през януари, когато предложи да добави синовете си Александър и Фредерик към борда на LVMH, където те ще се причислят към двете му най-големи деца, Антоан и Делфин.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР